För mig är den globala uppvärmningen vår tids i särklass största fråga. Vi måste helt enkelt sänka vårt klimatavtryck, annars kommer vi skapa en planet som framtida generationer inte kan leva ett tillräckligt bra liv på. Jag vill att vi på Packoplock gör så gott vi kan för att bidra till att få ner utsläppen och vår miljöpåverkan. Vi kan självklart inte göra allting på en gång, men jag lovar att vi skall göra så mycket vi kan och orkar med.
Vår resa mot att bli klimatneutrala har bara börjat. Följ med på resan!
Mikael Holmberg Grundare och VD Packoplock Scandinavia AB
Vi på Packoplock strävar efter att vara en hållbart och ansvarstagande företag. Vi är medvetna om vårt ansvar gentemot miljön och för att minska vår påverkan på klimatet och naturen har vi utformat följande miljöpolicy:
Hållbarhetsengagemang: Vi strävar efter att vara en ledande aktör inom vår bransch när det gäller hållbarhet. Vi förbinder oss att kontinuerligt förbättra vår miljöprestanda genom att följa lagstiftningen, regleringar och andra krav som är relevanta för vår verksamhet.
Resurseffektivitet: Vi arbetar aktivt för att minska vår resursförbrukning och vår avfallsmängd. Vi utvärderar och optimerar våra processer för att minimera energiförbrukning samt att minska vårt avfall och förbättra återvinningen.
Klimatpåverkan: Vi strävar efter att minska vår klimatpåverkan genom att sätta upp konkreta mål för att minska våra utsläpp. Vi uppmuntrar till användning av förnybara energikällor och energieffektiva teknologier och system.
Produktoptimering: Vi satsar på att öka användningen av återvunnet material i de produkter där det är möjligt och arbetar för att främja återvinning och återanvändning. Vi kommer att söka alternativ som minskar påverkan på miljön under hela produktens livscykel och informera våra kunder om hur de kan använda våra produkter på ett hållbart sätt.
Utbildning och medvetenhet: Vi ökar medvetenheten om miljöfrågor både internt och externt för att engagera och motivera våra medarbetare och intressenter. Vi kommer att erbjuda utbildningar och kommunicera aktivt om vår miljöpolicy och råda våra anställda i hur de kan bidra till en hållbar framtid.
Samarbete och partnerskap: Vi kommer att samarbeta med andra organisationer, myndigheter, leverantörer och intressenter för att gemensamt utveckla och implementera hållbara lösningar. Genom att samarbeta kan vi maximera vår positiva miljöpåverkan.
Uppföljning och rapportering: Vi kommer att fastställa mätbara mål för att övervaka och kontinuerligt förbättra vår miljöprestanda. Vi kommer att rapportera våra framsteg regelbundet och vara transparenta gentemot våra intressenter om vår miljöpåverkan.
Denna miljöpolicy är en grundsten för vår strategi och ansträngningar att minska vår negativa inverkan på miljön och skapa en hållbar värld för framtida generationer. Vi strävar efter att vara en föregångare inom hållbarhet och vidta åtgärder för att bidra till en bättre miljö och en hållbar framtid.
Vad ska man välja, plast eller papper?
Det finns inget enkelt svar på den frågan, istället finns det flera faktorer som man behöver titta på. Det som påverkar den totala miljöbelastningen är en kombination av vilket material produkten görs av, på vilket sätt den tillverkas, hur många gånger den används samt hur den återvinns när den är färdiganvänd.
Tillverkning
Plast
Vanlig plast tillverkas av råolja, som är en ej förnyelsebar råvara eller av återvunnen plast eller av stärkelse från exempelvis majs. När det gäller bärkassar finns dessutom biobags som tillverkas av en mix av stärkelse, vegetabilisk olja och en komposterbar polyester. Eftersom plast är tunnare och lättare än papper räknas plast som relativt energisnålt. T.ex är en traditionell plastpåses koldioxidutsläpp endast 1/3 av en papperspåses koldioxidutsläpp.
Papper
Papper görs av skog vilket är en förnyelsebar råvara. Skog binder koldioxid och en odlad och välskött skog binder mer koldioxid än en skog som inte brukas.. Idag används även återvunnet papper i stor utsträckning. I ett FSC-märkt papper används råvara som kommer från ett hållbart skogsbruk. Vid tillverkning av papper åtgår mer energi och vatten än när plast tillverkas.
Användning
Plast
Plast är ett hållbart material och kan ofta användas flera gånger. Viktigt att tänka på är att använda olika artiklar av plast till rätt ändamål. Ett exempel på detta är att använda avfallspåsar av tunnare plast, hellre än att använda en tjock bärkasse från detaljhandeln, till hushållssoporna.
Papper
Papper har pga sin sammansättning inte samma användningsområde som plast. Papper är ett relativt starkt material men står inte emot väta på samma sätt som plast. Det gör att t ex en papperspåse ofta är svårare att återanvända än en plastpåse för vissa typer av ändamål.
Återvinning
Plast
Plast kan återvinnas för att sedan användas som material till ny plast. Återvinns inte plasten bör den brännas med soporna. Hamnar plast i naturen tar det ungefär 10–20 år för plasten att sönderdelas till mikroplaster, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det. Om vi återigen ser på bärkassar, så är en BioBag komposterbar och helt nedbrytbar.
Papper
Papper kan återvinnas och användas i nya pappersprodukter. Det är viktigt att återvinna papper på rätt sätt, att skilja på det som ska sorteras som pappersförpackningar och det som sorteras som tidningspapper. Om du inte återvinner pappret bör det brännas med hushållssoporna. Skulle papper hamna i naturen kommer det med tiden att brytas ned och skräpar därmed inte ned på samma sätt som plast.