Så optimerar du din packprocess och ökar lönsamheten
Skickar du och packar varor till dina kunder? Då är förmodligen packprocessen en stor del av din verksamhet. För många företag kan det vara en process som tar långt tid och därmed blir väldigt kostsam. Det finns en lösning som faktiskt även kan göra att din lönsamhet ökar. Genom att göra några enkla förändringar kan du optimera packprocessen som leder till att du både sparar tid och pengar.
Vägen till en optimal packprocess kan låta långa, men det behöver den inte vara. Börja med att se över hur den ser ut idag och använd dig av dessa tips för att skapa en effektivare process. Här är fem tips för att skapa en effektiv packprocess.
5 tips för att effektivisera din packprocess
- Rätt utrustning och material
Vad använder du för material och utrusning idag? Beroende på hur mycket du ska packa under en dag kan det vara en välvärd investering att skaffa ett packbord. Med ett packbord kan du samla alla produkter, montera rullar med plast eller papper som du kan använda dig av för att packa. Komplettera ditt packbord med olika fack till den utrustning som behövs och sortera upp olika storlekar på ditt emballage. När du investerar i ett packbord skapar det inte bara ordning och redan utan det förhöjer ergonomin för den som jobbar vid packbordet. Du skapar inte bara en effektiv packprocess utan du bidrar också till en bättre arbetsmiljö för den som ska packa. - Utgå från närhetsprincipen
För att packprocessen ska vara så smidig som möjligt kan du utgå från närhetsprincipen. Den handlar om att du ska kunna ha allt material som behövs för att kunna packa in dina produkter/varor så nära som möjligt. Det kan handla om packtejp, wellpapplåda, stötdämpande material, sex/kniv, soptunna och fraktetikettskrivare. Kort sagt allt som du behöver för att kunna packa. Optimalt är att alla dessa saker finns inom en armlängds avstånd. - Skapa tydliga riktlinjer och en standard för processen
Genom att införa en standard och ha tydliga riktlinjer för processen säkerställer du flera saker som gör det lättare att utföra packandet. Du säkerställer att ni har en kostnadseffektiv packprocess samt att ni håller samma kvalité på hur varorna packas oavsett vem som utför arbetsuppgiften. Det skapar en tydlighet för alla. Se till att utbilda din personal i packningen samt dokumentera utbildningsmaterial som är lätt att använda sig av vid nyanställning. Här ska det tydligt visa vilka rutiner ni har vid packande av leveranser. - Anpassa emballaget till varje order
När du börjar med att sortera upp dina olika områden kring vad ni packar och hur ni brukar packa kan du också identifiera områden som kan förbättras. Ingen produkt är den andra lika och olika produkter kräver olika typ av emballage, kan packas på olika sätt och märkas upp på ett visst sätt. Se därför till att det finns ett varierat, men anpassat, emballagesortiment på plats. Du har säkert produkter som passar utmärkt att skickas i ett vadderat kuvert medan andra produkter inte alls passar för den typen av emballering. De kanske kräver mer stötdämpning och behöver packas i en låda. Se över vad du behöver och på det sättet kan du effektivisera packprocessen. - Mät packtiden
Gå till grunden genom att faktiskt mäta den tid som det tar att packa. Här kan du hitta vilka brister som finns i den process som ni har idag. För att få det så bra som möjligt kan du mäta flera gånger med både olika tidtagare och packare. På det sättet kan du tydligt se hur långt tid det tar samt hur ni kan förbättra tiden, det vill säga förkorta tiden på att packa varje order.
När du börjar titta på hur just er packprocess ser ut kan du även hitta andra förbättringsområden som kan påverka arbetsmiljön och förbättra för de som utför packningen på ditt företag. Med rätt förutsättningar kommer du att kunna skapa en arbetsmiljö att trivas i och på det sättet kommer även processen bli bättre. Därför ska du även titta på andra faktorer bortsett från tiden det tar att packa när du följer upp och utvärderar hur din packprocess ser ut.
Ytterligare en faktor som är viktig att tänka på för att skapa en mer lönsam packprocess är vilken typ av emballage som du använder.
Välj rätt emballage – spara tid och pengar!
Vad packas snabbast? Slitslåda, e-handels låda med snabbotten, e-handelpåse, vadderat kuvert?
Packprocessen är ofta den process som tar lång tid om inte längst tid. Det är vanligt att produkter plockas snabbare än de packas och här bildas det ofta kö och väntetid i processen. För att minimera kö och väntetid krävs en effektiv packprocess med tydliga packrutiner och standardiserat arbetssätt.
- Genom att ha ett emballage som går snabbt att montera och försluta förkortas packtiden. Se räkneexemplet nedan med en slitslåda kontra e-handelslåda med snabbotten.
- Informera och utbilda personalen i packprocessen. Ta hjälp av anställda som med tiden lärt sig vilket emballage som passar bäst de och sätt ihop enkla och tydliga packrutiner för hur era produkter ska packas. Detta underlättar beslutet om vilken låda ni ska välja och kommer förkorta packtid.
- Förbättra effektiviteten: Se över hur eran packprocess går till, reducera alla onödiga moment som inte adderar värde till processen.
Vi antar att en terminalarbetare kostar 300 kr i timmen inklusive sociala avg. Vi har mätt packtiden enligt tidigare metod och kommit fram till att en order tar i genomsnitt 5 minuter att packa.
Låda som används; vanlig slitslåda
Antal packade order 1 arbetspass | |
Antal tillgängliga timmar | 8 |
Effektivitet i packprocessen | 60%* |
Antal faktiska timmar | 8 x 60%=4,8 timmar |
Antal packade paket med 5 min | 4,8 timmar/5 minuter= 57 pack |
Kostnad för 1 operatör | 8 x 300=2400kr |
Totalt 57 förpackade artiklar Kostnad 2 400kr
*Effektivitet kan beskriva förhållandet mellan antal nyttjande resurser och aktivt arbete. Aktivt arbete är när själva inpackningen görs och här utesluter man aktiviteter som hämta material, olika strul som kan uppstå, även kortare pauser för att hjälpa kollegor eller prata/fråga kollegor, leta efter saker osv.
Låda som används; tejplåda med snabbotten
Antal packade order 1 arbetspass | |
Antal tillgängliga timmar | 8 |
Effektivitet i packprocessen | 60%* |
Antal faktiska timmar | 8 x 60%=4,8 timmar |
Antal packade paket med 2,5 min | 4,8 timmar/2,5min=115 pack |
Kostnad för 1 operatör | 8 x 300=2400kr |
Totalt 115 förpackade artiklar Kostnad 2 400kr
Genom att använda en tejplåda med snabbotten så skulle packtiden minst kunna halveras och varje produkt skulle i stället ta 2,5 min att packa.
Sammanfattningsvis handlar optimering av packprocessen om att göra smarta förändringar som kan öka effektiviteten och därmed förbättra företagets lönsamhet. Fem tips inkluderar att använda rätt utrustning och material, tillämpa närhetsprincipen för effektiv packning, skapa tydliga riktlinjer och standardisera processen, anpassa emballaget efter ordern och mäta packtiden för kontinuerlig förbättring. Genom att informera och utbilda personalen samt minska onödiga moment kan man förkorta packtiden och minimera kö och väntetid i processen. En väloptimerad packprocess är nyckeln till en smidig och lönsam verksamhet.
Se hela vårt utbud av kartonger & lådor.
”Förkorta packtiden och spara pengar.”
Oerhört smidigt och snabbpackat emballage, och tar lite plats. Det perfekta ytteremballaget om du ska skicka varor som inte riskerar transportskador, till exempel kläder och textilier.
Wellådor som emballage ger ett mycket bra skydd och är billigt.
Enkla och snabbpackade e-handelslådor. Lättmonterade och stabila lådor som är enkla att öppna med rivremsa och försluta med självhäftande förslutningsremsor.
Wellpapplådor som du snabbt viker ihop till färdiga emballage. Den självlåsande funktionen sparar dyrbar packtid.