Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet aliquet lorem, et eleifend orci suscipit at. Suspendisse potenti. Maecenas nec risus nisi. Duis vulputate ex a lacus sodales aliquet.
Miljömärkningar
Vi vill att vårt sortiment håller en hög nivå av ansvarsfullt producerade artiklar. Vi har flertalet produkter med olika miljömärkningar, vars syfte är att visa en tydlig information om påverkan av miljön och hållbarheten. Det hjälper oss som konsumenter att kunna göra hållbara miljöval. Nedan visar vi våra vanligast förekommande märkningar, kortfattat vad de står för och länk till organisationens webbsida.
Återvinningssymboler
För att kunna återvinna förpackningar rätt och korrekt, och därmed bidra till en bättre avfallshantering kan vi öka återanvändning av material. Enligt EU:s förpackningsdirektiv 94/62/EG skall förpackningar märkas med information om de är återvinningsbara samt vilket material de består av, vilket görs med återvinningstriangeln. Den internationella symbolen visar materialtyp med siffran i triangeln tillsammans med en förkortning under. Här hittar du förklaringen till de koder som visar vilket material produkten består av och hur du återvinner den, samt materialets egenskaper.
Reduce-reuse-recycle - Det ska vara lätt att göra rätt!
Återvinningssymboler - plast
Hårdplast Högdensitets polyeten används till flaskor, dunkar och tråg. Polyeten är den mest producerade plasten i världen och har god slagseghet vilket innebär att den inte spricker vid slag eller stötar.
Hård och mjukplast Polyvinklorid kan användas inom många områden beroende på vilka egenskaper som tillsätts. PVC finns i packtejp, fönster, golv, leksaker, regnkläder och matförpackningar.
Mjukplast Lågdensitets polyeten används oftast som påsar och detta är den plast som majoriteten av våra e-handelspåsar i plast är tillverkade av. Plasten sorteras och materialåtervinns.
Hård och mjukplast Polypropen kan användas till packtejp, cellofan, förpackningar och kontorsmaterial. Ett tåligt slitstarkt material som tål kemiska påfrestningar. Tål högre temperatur än polyeten men har i övrigt snarlika egenskaper.
Mjukplast Polystyren är ett material som naturligt är helt genomskinligt. Plasten används i expanderad form som cellplast, packchips och kyllådor.
Andra plaster, exempelvis polykarbonat och Polyamid.
Återvinningssymboler - papper
Wellpapp består av papp som korrugerats och skapar luftkanaler, med pålimmat papper på båda sidor. Slitslådor, brevpack, e-handelsådor och stötdämpande wellpapp på rulle har ednna återvinningssymbol.
Wellpapp är helt fiberbaserat och fibrerna kan förnyas upp till 7 gånger, därav är det viktigt att återvinna wellpappen korrekt. Ju fler gånger som wellpappen återvinns desto kortare blir fibrerna vilket innebär att det vanligtvis går åt mer material för att upprätthålla kvalitén. Varje år lämnar vi svenskar in över 300 000 ton wellpapp till återvinning
Övrig papp hänvisar till förpackningar som tillverkats av icke wellpapp. Den här koden täcker förpackningar som mjölk-och juiceförpackningar, flinglådor.
Papper används på tidningspapper, skrivpapper, broschyrer, papperspåsar och omslagspapper.
Miljömärkningar
FSC står för Forest Stewardship Council, arbetar för att världens skogar brukas mer hållbart. Organisationens uppdrag är att uppmuntra till ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö - ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Packoplock är stolta över att inneha en FSC-certifiering vilket innebär att vi intygar att en produkt tillverkas eller behandlas enligt en viss standard/regelverk. FSC har bland annat standarder för skogsbruk och spårbarhet.
Majoriteten av våra wellådor och papperspåsar är tillverkade av FSC märkt papper. Vi jobbar kontinuerligt med att tydligare märka upp dem med FSC symbolen.
En universell symbol för återvinning som beskriver de tre stegen i återvinningsprocessen som 3R: reducera (minska avfall), återanvända (återanvända) och återvinna (återvinna).
PEFC står för ”Programme for the Endorsement of Forest Certification” och är skogsföretagens egen organisation. Märkningen talar om för konsumenter att de producerar produkter av skogsråvara från hållbart brukade skogar enligt PEFC:s krav, som innebär ett uthålligt skogsbruk med god balans mellan produktion, miljö och sociala intressen.
KRAV är den mest kända hållbarhetsmärkning för mat i Sverige. KRAV-märkt mat är ekologisk, har extra höga krav för biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor för anställda.
Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. En Fairtrade-certifierad vara innebär att den är producerad med hänsyn till högt ställda miljömässiga, sociala och ekonomiska och krav.
Svanen och EU-blomman är två miljömärkningar som det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för. Svanen miljömärker många olika produktgrupper och påverkar branscher och företag att ställa om till en mer hållbar produktion. Bolaget arbetar utan vinstsyfte på uppdrag av regeringen. Kraven för Svanenmärkningen beslutas gemensamt av de nordiska länderna.
EU Ecolabel (EU-blomman) är Svanens motsvarighet i Europa. Ansvariga organ i EU:s medlemsländer tar fram kraven för märkningen, och arbetet sker på uppdrag av EU-Kommissionen. EU-blomman fungerar på samma sätt som Svanen. EU-blomman är en typ 1-märkning, vilket innebär att miljömärkningen styrs av standarden ISO 14024.
Cradle to Cradle Certified® är en globalt erkänd standard för en cirkulär ekonomi. Syftet är att minimera negativ miljöpåverkan genom att designa och producera för säkra, cirkulära och hållbara produkter men även att man vill lämna en positiv miljöpåverkan med kretsloppsoptimerade lösningar i industrin som gör att livscykeln sluts. Material nyttjas effektivt och cykliskt istället för att förbrukas och generera avfall.